Fernand Huard - Chansons

Fernand Huard Mr. Boulo Alfred J.Kwak - Vader Podium-Couvert Biografie Discografie Contact Links Home

Fernand Huard 9 jaar
Fernand+Groupe
Mr Boulo bij André van Duin in Radio Tour de France
 Duo Chapeau op de Floriade
Sortie
opname cd
Gare du Nord
theaterprogramma Fransman in de polder

Het Boek

monde selon gabriel

Grezels

AJK


Feigeli Prisor


Peter Blok tjitske Reidinga

 

Fernand wordt geboren in 1948 in Fréjus (Frankrijk). Als zoon van een beroepsmilitair woont hij afwisselend bij zijn ouders in diverse Afrikaanse landen of bij zijn grootouders in Frankrijk. Om zich te onttrekken aan een alles behalve kindvriendelijke omgeving zit hij als 9-jarig jongetje al aan de radio gekluisterd om te luisteren naar de liedjes van Johnny Halliday. Op een oude gitaar zoekt hij zelf de akkoorden en oefent per dag urenlang om de nummers mee te kunnen spelen. Nog altijd is hij een grote fan van deze in Frankrijk zeer populaire rockzanger.

Na aankomst in Nederland in 1970 richt hij zijn eerste band op, ‘Tocsin’ en breidt die uit tot Fernand+Groupe. Behalve de gitaar heeft Fernand nu ook zijn stem ontdekt, al breekt hij zijn tong over het in die tijd gewilde Engelstalige repertoire.

Zoals het een Fransman betaamt, promoot hij hier in Nederland de jeu de boules- sport en wordt zelf drievoudig landskampioen. In 1984 verzint hij 'monsieur Boulo', een muzikale jeu de boules act. Zijn single Boulomanie wordt gepresenteerd in Casablanca tijdens de Wereld Kampioenschappen jeu de boules. Délifrance en Citroën gebruiken jarenlang zijn personage voor hun publicitaire doeleinden.


In 1986 formeert Fernand samen met pianist Hans Brinkhuis ‘Duo Chapeau’. Tien jaar lang spelen zij met uitsluitend Franstalig repertoire bij talloze gelegenheden en in het kleine theatercircuit.
Zij weten menigeen te betoveren met hun 'jazzy'sound. Aan deze samenwerking komt abrupt een einde als Hans wordt getroffen door een beroerte en er een lange periode van herstel volgt.


Fernand gaat op zoek naar een nieuw geluid. Met André Vrolijk op accordéon, Marc Giordano op (contra)bas, Vincent Koning op gitaar en Rob Jansen op drums ontvangt Fernand Huard in 2000 de 1e prijs van het Concours de la Chanson Française uit handen van Dave.


In datzelfde jaar neemt Fernand zijn eerste cd op met uitsluitend eigen werk. Zijn ensemble is aangevuld met Henk Wieman op piano. Dit cd-album in dvd-formaat gaat vergezeld van een tekstboekje, waarin Philip Freriks het voorwoord schrijft.


In 2001 vraagt Philip Freriks hem voor het muzikale aandeel in het tekstmuziekprogramma Ik herinner me, waarvan een gelijknamige cd wordt uitgebracht. Kai von Rosenberg (gitaar) en Louis Lanzing (fleugelhorn) zijn dan inmiddels tot het ensemble toegetreden. Gedurende twee seizoenen oogst het programma veel succes in de Nederlandse theaters.

In 2004 is het thema van de boekenweek Gare du Nord. Onder deze titel produceert Fernand een cd- single, waaraan ook Philip Freriks zijn naam verbindt. De Nederlandse vertaling is afkomstig van de Utrechtse ‘taalarbeider’ R.H. Bekker. Voor de (contra)baspartij tekent Erik Robaard.

In 2005 schrijft Fernand zijn autobiografische muziekprogramma 'Fransman in de Polder'. In dit programma voert hij zijn publiek mee op zijn levensreis. Het thema ‘in- en uitburgering’ muzikaal verpakt.


In 2006 werkt Fernand mee in de rol van rechter als stemacteur aan de productie 'Mata Hari' van Herman van Veen met in de titelrol diens echtgenote Gaëtane Bouchez.


In 2008 wordt Fernand benaderd door Murielle Lucie Clément die hem en 30 andere Franse kunstenaars interviewt voor het boek L'Art français contemporain aux Pays-Bas, ofwel Franse hedendaagse kunst in Nederland, dat uitkomt in mei 2009.


Fernand wordt bovendien door haar gevraagd voor de hoofdrol in het theaterstuk 'Le monde selon Gabriel' van Andreï Makine. Behalve chanteur-auteur-compositeur blijkt Fernand nu ook een geboren acteur. Op 15 mei 2009 wordt de wereldpremière gespeeld in Amstelveen door het gezelschap, dat verder bestaat uit Gaëtane Bouchez, Lilja Björk Hermannsdóttir, Angel Liegent, Christophe Chaplet en Georges Djodji Agossou.

In 2010 geeft hij Picasso een stem in de film 'Pioniers', onder regie van Masha Novikova. Deze film wordt uitgezonden op 9 mei in het programma AVRO Close-Up onder de titel 'Kunst van het Ogenblik-Van Matisse tot Malevich.'

Fernand verenigt zijn twee passies, koken en zingen, op geheel eigen wijze in 'Podium-Couvert chez Fernand', een culinair-muzikale ontmoeting om de Franse taal en cultuur te promoten. Deze avonden worden goed bezocht en de reacties zijn lovend.

In 2009 levert Fernand zijn muzikale bijdrage aan de animatiefilm 'Mon village de Grézels', onder regie van Hans Visser, voormalig trombonist bij de Volharding en de Contraband. In deze film zingt Fernand het verhaal over dit dorpje in Frankrijk (Lot 46). Het resultaat van deze bijzondere Frans-Nederlandse co-productie is sinds 2010 te zien op You Tube.

In 2011 wordt Fernand gevraagd door Herman van Veen voor een rol in diens nieuwe theaterproductie: Alfred J. Kwak-Vader. Het gezelschap bestaat ondermeer uit Max Douw, Senna Gourdou, Mark Haayema, Milan Sekeris, Faizah Grootens en Gaëtane Bouchez en een live band olv Marnix Dorrestein. In 2012 is de productie een paar weken te zien in het DeLaMartheater en toert verder door het land tot de zomer van 2013.

"....Of neem Fernand Huard. Hij heeft het Alpe d’HuZeslied in het Frans vertaald en Maarten woord voor woord gecoacht om het straks te kunnen zingen. Fernand is een hele dag bezig geweest. Voor niets. Of eigenlijk: voor enorm veel anderen.” Uit een interview met Margriet Eshuijs en Maarten Peters in 2013.

Ondertussen kruipt het bloed waar het niet gaan kan....Fernand is al jaren gefascineerd door gipsy-jazz en maakt kilometers op zijn gitaar om deze specifieke slag onder de knie te krijgen. 'Les faux manouches' luisteren gedurende 2 jaar menig evenement op. De naam is een knipoog naar de echte manouches, tziganes, gitanes of zigeuners. Zij pretenderen geenszins zich te meten met de geboren manouches, maar treden met hun muziekstijl wel graag in hun voetsporen.


Tijdens één van de gipsy-jazzfestivals wordt Fernand uitgenodigd op het podium van de Feigeli Prisor Band en geeft daar zijn interpretatie van 'Les feuilles mortes'.


De korte speelfilm KLEM met in de hoofdrollen Peter Blok en Tjitske Reidinga beleeft zijn première op het Nederlands Film Festival 2015.
In de film spelen ook fragmenten van Fernands cd's Sortie en Gare du Nord een rol.